zondag 26 december 2010

Kerst




Kerst dit jaar met zijn vieren gevierd. Al lang vantevoren begonnen met kadootjes verzamelen, dus het lag aardig vol onder de boom. Wij kopen leuke dingen voor elkaar, dus geen kerstman verhaal. Ook de meiden doen hun best om voor papa en mama leuke dingen te maken en te kopen. Vantevoren op kerstavond hebben we lekker gegeten. Garnalen met knoflook, salade, mosselen en zelfgebakken ciabatta. Verder had Heleen een rozijnen-rumcake gebakken met veeeel rum en veeeeel sherry. Die ging erin als koek, bij groot en klein. Gelukkig een grote cake, dus daar eten we een paar dagen van! Kadootjes uitpakken duurde 2,5 uur, we nemen er graag de tijd voor en ieder kadootje wordt bewonderd. Succesnummer voor de meiden was wel de Harumika paspop, erg leuk om telkens nieuwe modellen aan te kleden en fotos van te maken. Op ons kerstlot bij "El Gordo" hadden we helaas net niks..... VOlgende keer met "El Niño" hopelijk meer succes, dit is op 6 Januari, de viering van Reyes magos (driekoningen).

Dansuitvoering



Isabel had met dansles al weer 4 maanden geoefend voor de kerstvoorstelling. De opvoering was "Cabaret" en een Flamenco (voor Isabels groep). Op de valreep moest Heleen nog bij twee winkels een netpanty halen, een oranje bloem, witte oorbellen en een zwarte stok. Dit was ongeveer 10 minuten voor het optreden! Gelukkig waren de twee winkels aan de overkant van de straat, en kan Heleen ook op naaldhakken behoorlijks snel rennen.... De dansen waren erg leuk, en we konden al zien dat Isabel goed vooruit is gegaan.

Gymkhana op de Manege



Charlotte had een eindejaars feestje op de manege, ze hadden een gymkhana georganiseerd. De fotos spreken eigenlijk voor zich. Charlotte bleef lang in de race, maar kon net niet winnen van de grotere meiden. Ook Isabel mocht meedoen, hoewel ze niet op paardrijles zit. Instructeur Kike had erg zijn best gedaan om er een leuke ochtend van te maken. Volgens goed spaans gebruik was er natuurlijk lunch georganiseerd, paella, buiten op een open vuur gemaakt.

Knikkeren



Oude kinderspelen weer terug in Spanje. Knikkeren kun je hier goed doen en wel jaarrond in de buitenlucht. Knikkers zijn in alle soorten en maten te krijgen van degelijk glaswerk. Ook mama´s oude collectie is weer in gebruik. Leuk om alle oude en favoriete modelletjes weer terug te zien! Geulen in het nieuwe terras zijn uitstekende potten, en bij eventueel slecht weer voldoen de voegen in de keukenvloer ook. Isabel spreekt van "de knikker in de holing doen", dat is waarschijnlijk van tv gestolen "hole in one".

zondag 5 december 2010

Inbrekers


3 weken geleden werden we onprettig verrast. Heleen was op reis naar Nederland en de meiden waren ´s ochtends naar school en Marcel was werken. Toen Marcel en de meiden thuis kwamen, bleek er te zijn ingebroken. Gelukkig waren het erg onprofessionele inbrekers, ze hadden weliswaar de kluis, Charlottes camera en 200 Euro meegenomen, maar verder niets. Er lagen meer cameras voor het grijpen, en Marcel´s portemonnee in een laadje in de kamer. We weten ook bijna zeker wie het geweest zijn. Er woont sinds kort een familie in Los Vivancos van zeer twijfelachtige reputatie. Het zijn zigeuners, maar dat vind ik niet onlosmakelijk daarmee verbonden. In dit geval echter veroorzaakt de familie (en met name de twee oudste zoons) veel overlast. Ze gaan bij mensen binnen en vragen voor allerlei dingen, geld, benzine, etc. Bij Marcel kwamen ze ook al een paar keer, tot hij zei dat hij daar geen zin meer in had. Twee dagen later werd er dus ingebroken.... Wel vervelend zoiets. De eigenaar van het huis wat ze huren is inmiddels een proces begonnen om ze uit het huis te krijgen, en we hebben met buurvrouw Marie-Carmen in de buurt een handtekeningenactie gehouden voor meer politie-controle. Dit is de eerste keer in zes jaar dat er zoiets in Los Vivancos gebeurt, en iedereen is er erg mee bezig. Dat is wel weer erg fijn van zo´n klein dorpje, iedereen houdt alles in de gaten! Vandaag waren we in de tuin aan het werk,kwam opa-buurman van 80 in zijn oude peugeotje langsrijden. Even later komt Charlotte naar ons toe, dat de buurman langs was geweest en had gemeld dat er twee mensen bonen aan het stelen waren in onze tuin. Dat waren we dus zelf, ha ha. Die man is ook best wel slechtzien, maar ik moet ook zeggen dat we er in onze werkkleding waarschijnlijk een beetje dubieus uitzagen!

Verjaardag




Dinsdag 23 November werd Isabel 8 jaar. Opa en Oma waren er ook, dus dat is altijd dubbel feest. Ze heeft veel mooie danskleding gekregen, dansen is immers haar sport. Verder heeft ze een mooie taart gemaakt met 8 kaarsjes. Ook waren er kadootjes en telefoontjes uit Nederland! Vrijdag zijn we met haar vriendinnen van school naar de film gegaan in Cartagena. Eerst keken we met zijn 10-en naar Gru, mi villano favorito. In het Nederlands, Despicable me. Een erg grappige film met veel special effects. Natuurlijk liep het goed af! Daarna unaniem gekozen voor eten bij de Mac Donalds. Dat werd dus 8 happy meal en nog wat andere vette waren voor Marcel en Heleen. Toen nog spelen in de ballenbak en weer met zijn allen naar huis. Een erg leuk kinderfeestje, we kregen veel positieve reacties van de vaders en moeders! Gisteren kwamen Henk Jan en Toñi ook nog langs met een leuk kadootje.

Monnikenwerk deel 2







Ja, de voortuin is klaar. Vorige week zijn Heleens ouders een weekje geweest en had Heleen een week vakantie. Genoeg tijd dus om de voortuin af te maken. Marcel had het terras al gelegd, en wat er nog moest gebeuren was het leggen van doek, een betonrand maken en grind erin. Op maandag 22 november begonnen we vol goede moed. Eerst een kanaal voor de afvoer van de wasmachine graven, en dan een ingenieus afvoer/riool systeem erin. Alsof we ervoor gestudeerd hadden (engineering needs girls.....) Toen over de hele oppervlakte antiworteldoek op maat knippen en erin leggen. Even vastleggen met stenen, voor het geval dat er wind komt. Toen kwam er een vrachtwagen met 13 ton grind, hetzelfde als we ook al in de huerto hadden liggen. Ton begon met grind rijden en Heleen maakte het doek langs de terrasranden vast met beton, met daarin weer grind. In een ochtend rijden lag het grind erin, en alles aangeharkt! Ik denk dat we 10 ton hebben gebruikt. We hadden dus wel een beetje spierpijn! Donderdagmiddag konden we al van het vernieuwde uitzicht genieten van het terras.

Ondertussen hield Jany zich natuurlijk bezig met wassen, afwassen, tafel dekken en afruimen, breien en borduren met de kinderen, etcetera.... Dat moet natuurlijk ook allemaal doorgaan!

Marcel was inmiddels aan zijn derde week als ondernemer begonnen. Begin november is hij "autonomo" geworden. Zijn eerste klus is bij Langmead, alle delen van het watergeefsysteem (2 hectare) smeren en onderdelen vervangen. Totaal zal dit 2 maanden werk zijn, en dan gaat hij kijken of hij als "algemeen klusjesman" een boterham kan verdienen!

maandag 1 november 2010

De Haven van Cartagena





Wonen we al 6 jaar in Murcia, hebben we nog nooit een rondvaart in de Haven van Cartagena gemaakt! Al vaak zeiden we tegen elkaar als we in de haven iets gingen drinken, dat het wel een leuk idee zou zijn om eens met die touristenboot mee te gaan. Nu is het er dan eindelijk van gekomen! De boot vertrok om 11 uur uit de haven. Helaas was het wat bewolkt en een beetje fris op zee. We voeren langs de oude pakhuizen en slavenverblijven, langs alle afweergeschutsinstallaties (wel 7 forten rondom Cartagena!!), de jachthaven, de voormalige onderzeeër bunkers, en het industriegebied. Erg interessant. Cartagena is van oudsher al een belangrijke havenstad. Al enige eeuwen voor Christus bestond het al en heette toen nog Cartago Nova. Het was (en is) een belangrijke strategische haven zowel voor oorlogsvoering als voor economische doeleinden. In de bibliotheek staat dan ook een serie dikke boeken over de geschiedenis van Cargagena. Erg interessant, maar ik heb nu even geen tijd om dit helemaal te lezen, ha ha. Na de rondvaart zijn we op de boulevard gaan lunchen, en inmiddels kon dit gewoon weer in t-shirt met korte mouwen en een zonnebril!

Halloween 2010


31 Oktober is traditiegetrouw het feest van Halloween, de dag voor Allerheiligen. Nu is Allerheiligen hier in Spanje echt een heel belangrijke feestdag, mensen kopen veel bloemen en gaan die op 1 November op de kerkhoven naar hun overleden familieleden brengen. Halloween echter begint nu net wat bekendheid te krijgen als (heidens) feest. Veel is natuurlijk door commercie gestimuleerd, maar de Spanjaarden zijn ook niet vies van een feestje, en helemaal als je je dan mag verkleden!

Dit is nu het vierde jaar dat we Halloween vieren met de meiden. Het eerste jaar gingen we met een paar lampionnen langs een paar buren, dat was al erg leuk. Het jaar daarna deden we dat over met een paar buren erbij. Vorig jaar gingen we met een aantal vriendjes en vriendinnetjes van de meiden naar Las Palas, en deden een grote ronde "truco ó trato", oftewel trick or treat. Toen zag je al wel wat kleine groepjes. MAar dit jaar kon je echt stellen dat er jaarlijks een verdubbelingseffect optreed! Er waren flink wat groepen aan de wandel, en allemaal leuk en origineel verkleed. Wel veel heksen en doodshoofden, maar ja, dat is Halloween. De naam "Halloween" is trouwens afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. Dit was bij de
Kelten ook oudejaarsavond.

Dit jaar komt Marcel alle eer toe van de schmink! Het zag er echt spectaculair uit!
Na het feestje in Las Palas gingen we (traditiegetrouw inmiddels..)naar Sally en Russell. Russell had een heerlijke Wortel-Koriander soep gemaakt en andere HAlloween hapjes. Erg gezellig.

Monnikenwerk






Op 11 Oktober landden Opa en Oma Schoonen in Alicante. Ze kwamen om mee te helpen met het werk aan het huis. Marcel had als project het terras voor het huis genomen. Natuurlijk geen straatje van 8 bij 5 met stoeptegels, maar 120 m2 Natuursteen in beton. Marcel is vol goede moed gaan leggen, en Henk heeft geopperd en later alle voegen ingewassen. Dit levert na zo´n tijd wel zere knieen en ontvelde handen op, maar de mannen zetten door! Het is na 2 weken nog niet helemaal af, maar het nadert zijn voltooiing. Nadat er gevoegd is moeten we ook nog de betonresten van de tegels halen. Dit moet met verdund zoutzuur en een schuursponsje en steekmesje, omdat de tegels nogal onregelmatig zijn. Dit werk kan je niet te lang achter elkaar doen, omdat de zoutzuuroplossing nogal sterk geurt.... Ik denk nog 1-2 weken vanaf nu en dan is het helemaal klaar. Precies op tijd, zodat Heleen met haar ouders de grind-gedeeltes in de voortuin kan afmaken. Dan is DE HELE VOORKANT KLAAR!!!

Catharien heeft de kinderkamers helemaal geverfd, in wit en blauw. Dat staat erg leuk en fris, vooral met de bruine dakbalken. Verder heeft Catharien nog vele andere klusjes en hand en spandiensten verricht. Het was weer erg gezellig, vooral ook met de spelletjes Pictionary die we met zijn zessen deden.

Op 26 Oktober keerden Opa en Oma weer terug naar het koude, natte en grijze Nederland. Bedankt voor de hulp nogmaals!

maandag 11 oktober 2010

Schoolbus



Sinds een week gaan onze meiden met de schoolbus. Als ze om twee uur naar huis gaan stappen ze op school in de schoolbus en na 5 minuten zijn ze dan al (vlak bij) thuis. Dit vonden ze erg spannend, maar nu vinden ze het erg leuk. Schoolbus is weer zoiets in Spanje dat gratis is (dus gesubsidieerd). Er zijn weinig dingen die je voor schoolgaande kinderen moet betalen hier, een groot ding is de uitgave voor schoolboeken. Ze gebruiken erg leuke series van leermateriaal, alleen dit is best prijzig. Je krijgt per kind een "bono libro" van € 100,- maar we waren toch nog €300,- kwijt na de bonos. Je vraagt je echt af hoe je dit moet betalen als je werkloos bent, je uitkering is erg laag, kun je net van wonen en eten. Gelukkig hebben wij nog gewoon werk...

zaterdag 9 oktober 2010

Gewoon en dagje in Oktober



Met een bewolkte dag en 26 graden in Los Vivancos.. Lekker weer om buiten bezig te zijn. Dan kom je echt vanalles tegen, waaronder deze hele mooie vlinder. Na heel lang zoeken vond ik hem toch op internet, het is de Utetheisa pulchella ofwel Prachtbeer. Komt voor in Zuid Europa, Afrika, Azie en Australie. Ik vind de foto wel erg goed gelukt! Verder zaten we in de huerto koffie te drinken en toen zag ik dit mooie doorkijkje in onze eigen tuin. Zo lijkt het al heel groen, vol en mooi. We werken er hard aan.

Vanavond had Isabel een uitvoering met de dansschool in Corvera. Het was leuk om alle dansen weer te zien. Isabel heeft erg haar best gedaan en ze is goed vooruit gegaan met dansen.

Komende week heb ik een week vakantie, dus ik ga allerlei klussen doen, verven, kasten opruimen, muurtje aftikken (voor Marcel, kan die metselen). Ik heb er wel zin in, het voelt als een extraatje. MOrgen komen mijn schoonouders om weer even te helpen met het huis en de tuin, dat is fijn, dan schiet het nog beter op.

dinsdag 14 september 2010

Vakantie met Vrienden




2 September 2010

Onze vrienden uit nederland met hun 2 dochtertjes zijn 2 weken bij ons op vakantie geweest. Vlak bij in ieder geval. Na eerst een huisje van engelse buren van ons te hebben gehuurd, zijn ze daar voor water en ratten overlast gevlucht! Gelukkig hebben Sally en Russell een huisje op Camposol, waar ze voor een mooie prijs konden verblijven. Camposol is wel een beetje een engelse kolonie, maar een zwembad dichtbij en een zwembad naast de deur maken veel goed.

We hebben tijdens de vakantie Cartagena bezocht, de Sierra Espuña, het strand en natuurlijk heel lekker gegeten. Veel tapas en veel spaans.

In de Sierra Espuña hebben we de pozos de nieve bekeken, diepe putten waarin in de winter sneeuw opgeslagen werd, om in voorjaar en zomer weer eruit gehaald te worden om voedsel en drank mee te koelen. Elke stad in de omgeving had hier zijn eigen put. In één put kon je met een trap afdalen, het was er inderdaad koel!

We hebben ook met zijn allen de jaarlijkse pluk van de Johannisbroodbonen voltooid, onder het genot van een biertje, water en een goed gesprek. Dit jaar leverde 600 kg € 150,- op. Moet je natuurlijk geen uurloon gaan rekenen! Het was ook al niet genoeg om de schoolboeken te betalen, maar een aanbetaling lukte wel....

donderdag 29 juli 2010

Vakantie in eigen land



Mijn goede voornemen is om mijn blog bij te gaan houden..... Eens kijken of dat echt gaat gebeuren.

Afgelopen week hebben we vakantie gehouden in eigen land! Op zo'n 4,5 uur rijden ben je al in Madrid. Een geweldige stad, schoon, mooi, goed openbaar vervoer. We hebben onder meer het beroemde Prado Museum bezocht. Bekendste kunstwerk hier is toch wel de tuin der lusten van Jeroen Bosch! De meiden vonden dit erg leuk, wat hier hing mama's puzzel aan de muur! Verder hebben we ons 2 dagen in Parque Warner vermaakt, een pretpark a la Six Flags, veel achtbanen en andere spannende attracties. Geweldig voor de meiden en voor mama en papa. Mama durfde zelfs in de "Lex Luthor", dat moest ze wel alleen doen..... Het park was verder opvallend rustig, nergens hoefden we te wachten. Ik weet niet of dit normaal is voor Juli, maar als dat zo is, weet ik niet hoe lang zo'n park kan blijven bestaan... Verder net als alle pretparken, duur en simpel fast food eten. Je mag ook niets mee naar binnen nemen, maar dat controleren ze niet zo nauw.

Het tweede deel van de week hebben we in de natuur doorgebracht, in het gebied rondom Cuenca. Schitterend mooi, met bergen, rivieren, bos en een hele mooie stad. We verbleven in een houten huisje op de camping van Cuenca, erg mooi aangelegd, midden in de bossen, schoon, leuk zwembad, kortom, zeker een plaats om terug te gaan. Dit is maar 4 uur rijden bij ons vandaan. In SSpanje natuurlijk een kort tripje!

Deze week heb ik ook nog vrij, dus een beetje in de tuin werken, lezen, met de kinderen dingen doen, naar het strand etc. We vermaken ons wel.