zondag 9 december 2012

Vliegeren


Vandaag weer heerlijk weer, en Marcel heeft de vlieger opgezocht.  Er was net genoeg wind om hem redelijk in de lucht te kunnen houden.  De meiden kunnen het ook al goed!  Tussen de middag hebben we erwtensoep gegeten.  Het is hier wel niet koud, maar als je daar op moet wachten....   Ik denk dat dit de lekkerste erwtensoep was die Marcel tot nu toe heeft gemaakt.  Verschil met de vorige:  erwten gepureerd voor de rest van de groenten erin gaan, zoete aardappel erin, rundvleeslapjes, spek en botten om bouillon van te trekken en 3 tenen knoflook in de pan.  Werkelijk verukkelijk!

Verjaardag Isabel

Op vrijdag 23 November is het de verjaardag van Isabel.  Ze wordt 10 jaar!  Wat een grote dochters hebben we nu al!  Vrijdagmiddag gelijk uit school hebben we de verjaardag gevierd met de klasgenootjes.  Er kwamen 6 meiden en 5 jongens.  Buiten hadden we alles al klaargezet en versierd, het was heerlijk weer. We zijn begonnen met een broodje hamburger, die gingen er goed in.  Gevolgd door een toetje.  In een half uurtje waren we klaar, inclusief afwassen (nee, wij hebben geen vaatwasser....).  Toen was het tijd voor spelletjes.  We hebben spijkerpoepen, snoep van lijn eten, ballondansen, stoelendans, twister en een kwiz gedaan.  Iedereen vond het erg leuk.  Met de meeste verjaardagen moeten de kinderen zichzelf maar vermaken, dus is dit een aangename afwisseling!

Daarna was het tijd voor taart en de kadootjes.  Isabel werd weer verwend met allerlei leuke kadoos.  Leukste kado vond ze een hele grote verjaardagskaart met wensen van al haar beste vriendinnen van school.  Ze is dus blij met de juiste dingen!  Toen de kinderen weg waren, hebben we de kadootjes van opa Henk en oma Catharien gedaan, van Charlotte en van ons.  De tafel was inmiddels vol kadootjes!   Opa Ton en oma Jany konden er helaas niet bijzijn, en ook het pakje was nog niet op tijd aangekomen.  Voordeel is wel dat ze nog een pakje te goed heeft!  Heeft ze wat om naar uit te kijken.





Nu hebben we nog het "grote mensen" feestje te gaan, met vrienden en kennisen uit Murcia.

zaterdag 13 oktober 2012

Aguilas

Vrijdag 12 Oktober 2012, Dia de la Hispanidad.  Een feestdag voor alle Spanjaarden en immigranten!  Fijn zo´n dagje vrij en dan is het een goed idee weer eens iets in de omgeving te gaan doen.  We hebben nog lang niet alles gezien.  Vandaag gaan we naar Aguilas, een badplaats op zo´n 40 minuten rijden bij ons vandaan, dat is als je de nieuwe tolweg neemt.  Via de oude weg was dit voorheen bijna een uur!  Dat is wel €5,65 waard.  Aguilas is een oude stad en van strategisch belang voor de verdediging van de spaanse kustlijn.  Vandaar ook een kasteel hoog op een klif boven de stad.  De stad is ook jaren in handen geweest van de Romeinen (heel wat jaren geleden) en daar zijn nog heel wat overblijfselen van bewaard gebleven.  Dat konden we zien in het Archeologisch Museum van Aguilas (gratis).  Op een oud plein met hele grote Ficus Elastica bomen hebben we koffie gedronken.

Volgende op het programma was een bezoek aan het kasteel San Juan.  Na een zware klim over een heel steile weg kwamen we hijgend en bezweet boven, het was ook nog rond de 28 graden en zonnig....  Het kasteel is mooi gerestaureerd en heeft werkelijk fantastische uitzichten 360 graden in het rond.  Je zou denken dat de soldaten die hier vroeger gelegerd waren hier wel van zouden genieten, maar volgens de info die er binnen in het kasteel aanwezig was, was hun leven bepaald geen pretje:  ´s ochtends een kaal broodje voor de rest van de dag, voor elk wissewasje de hele tocht naar Aguilas stad en weer terug omhoog, en dan nog vaak geen salaris betaald.  Ja, dan gaat de lol er wel af.

Na het bezoek aan het kasteel was het inmiddels lunchtijd.  Aan de voet van het kasteel is een erg leuk restaurant: El Pie Castillo.  Klein, knus, gerund door een echtpaar die ook alles zelf doen.  Een oud pand, en weer in oude stijl verbouwd.  In de zomer is er zelfs een Jacuzzi, die je ´s ochtends prive kunt afhuren (incl ontbijt € 10,- per persoon).  Zie ook de website van het restaurant:  http://el-pie-castillo.orgfree.com/  Echt een aanrader voor wie Aguilas bezoekt (alleen open Donderdag tot en met Zondag).  We aten menu del día, €8,00 per persoon incl 1 drankje.  We aten gazpacho, quiche, salade, gevulde tomaten met kabeljauw, kipspies met aardappels, gevulde paprikas en varkensfiletlapje.  Als toetje pannekoek met nutella (Isabel!) en de andere 3 "Contessa"  dat is viennetta.  Dan nog een koffie en een anis.  De anis was een driedubbele, maar je hoort me niet klagen, Marcel reed naar huis.









Al met al een zeer geslaagd tripje!

donderdag 11 oktober 2012

Buurvrouw krijgt geschenk tijdens gota fria

Vandaag zijn we bij buurvrouw Mari-Carmen langsgeweest.  Zij had tijdens de gota fria van vorige week een baby poesje voor de deur gevonden.  Het arme dier is met het water meegespoeld en haar moeder kwijtgeraakt.  Dit moet wel een speciaal geschenk zijn dacht Mari Carmen.  Aangezien het poesje nog heel erg jong was, haalde ze bij de dierenarts speciale kitten-melk.  Ze vertelde maar niet aan haar man dat dit € 20,- kostte....  Maar voor een wondertje heb je wel iets over natuurlijk!

Het is een bijzonder poesje, een mooie zwart met grijze cyper, met omgekrulde oortjes en een "baard".  Het lijkt wel alsof de moederpoes per ongeluk tegen een wilde kat is aangelopen!  We mochten kijken hoe goed het poesje dronk.  Dat gaat goed, ze wordt vast groot en sterk!

zondag 16 september 2012

Spaanse Pas

Vandaag met Isabel naar Nino geweest om te rijden.  Nino had er weer zin in en aan het eind van de les van Isabel hebben we de Spaanse Pas geoefend aan de hand.  We zijn er nu zo´n 6 weken mee bezig en hebben een aantal keer hulp gehad van Jesus, de plaatselijke paardentrainer.  Jesus is geboren op een paard, leeft op een paard en zal sterven op een paard.  Misschien is hij wel een paard....  Nee, Jesus heeft gewoon veel gevoel voor paarden.  Met Nino kan hij het ook goed vinden en hij heeft ons goed geholpen met het aanleren van de Spaanse Pas.  Nino is een Alter Real, een type van de Lusitano.  Volgens Jesus zijn deze paarden erg slim en erg leergierig.  Ik kan er alleen maar mee instemmen met de ervaring die ik tot nu toe met Nino heb.  Bovendien is het een eerlijk paard en erg lief.  Wat ze wel zeggen van Alter Reals, is dat ze vaak maar 1 baas erkennen.  Nu zal ik niet zeggen 1 baas, maar ze zijn ook weer niet door iedereen te rijden.  Bijvoorbeeld een man zou tijdens onze vakantie Nino rijden, maar hij kon er niets mee.  Terwijl hij hoge school dressuur rijdt op zijn eigen paard, en ik Isabel als beginner moeiteloos op Nino kan laten rijden.  Laten we het houden op dat ze een gevoelig en eigenzinnig karakter hebben.  Kijk even naar het filmpje en oordeel zelf..  Filmpje 1 is Isabel op Nino, en filmpje 2 is Spaanse pas aan de hand.....

zondag 26 augustus 2012

Kook Competitie

Als goede voornemen voor 2012 hebben we met zijn vieren gekozen om elke maand een keer met zijn vieren te koken.  Elke keer voor-, hoofd- en nagerecht.  En dan in teams van 2, een kind en een papa of mama.  Na het eten van de gerechten worden ze beoordeeld op smaak en presentatie.  Gisteren was het onze 6e wedstrijddag.  Isabel en Mama namen voor en nagerecht voor hun rekening en Charlotte en papa het hoofdgerecht.  Als voorgerecht hadden we een koude komkommersoep met Dragon en erbij knoflookbrood.  De smaak van Dragon was nieuw voor ons, en was wel even wennen.  Toch was het een lekker frisse soep en het zag er heel leuk uit.  Het knoflookbrood was heel erg lekker. 




Als hoofdgerecht kip gevuld met gehakt en groenten.  Nadat hij 2 keer terug moest in de oven wegens niet gaar, was het dan toch eindelijk zo ver, we konden hem opeten.  Hij was goed gelukt.



Nagerecht was een fruitsalade, mooi opgemaakt door Isabel, begeleid met 2 dressings.  Een van yoghurt met honing, een van rietsuiker met munt en een van citroensap met honing.  Dit was ontzettend lekker en vooral bijzonder door de verschillende dressings.  Al met al een geslaagde kook-sessie, waar de meeste punten dit keer gingen naar het nagerecht! 

Darts

Eindelijk vonden we onder een dikke laag stof ons dartboard.  Dat is het probleem met veel ruimte, je bewaart vanalles, en dan vervolgens kun je het niet meer vinden.  Maar soms.....   Darten is best leuk en je kunt ook van je ouders winnen!  Het is wel vooral een sport die pappa met zijn dochters kan doen, mamma vindt het maar ongeveer 10 minuten leuk.  Voor de katten is het redelijk gevaarlijk, zij lopen onder het board door en daar kan natuurlijk wel eens een pijl vanaf vallen.  Gelukkig maar dat ze 9 levens hebben!

maandag 13 augustus 2012

Cupcakes bakken

Zaterdagochtend hebben we de bbq voorbereid voor die avond.  Ed en Marianne zouden komen eten.  Een pastasalade, aardappelsalade, tomatensalade, gemarineerde kalkoenshaslicks (raar woord??!), speklapjes in ketjapmarinade en doorregen lapjes met een spaanse marinade (Chimichurri).  Het was 3 jaar geleden dat we ge-BBQ´d hadden, geen mooi weer gehad soms? 

 
Tussendoor hebben Charlotte en Isabel cupcakes gebakken en versierd.  Oma Jany en Opa Ton hadden een compleet doe-het-zelf pakket opgestuurd.  De cakejes bakken was wel eenvoudig.  Leuk met de gekleurde vormpjes!  Lastig was het wachten tot ze voldoende afgekoeld waren om te versieren.  Eindelijk konden de dames dan aan de slag. 

Isabel versierde eerst met marsepein, dat eerst een beetje uitgerold werd met de deegroller en een beetje poedersuiker tegen het plakken.  Hiervan kan je mooi vormpjes uitsteken en dit met glazuur op de cakejes plakken.  Charlotte versierde de cakejes eerst met glazuur en plakte er daarna chocovlokjes, M&M´s en nog andere balletjes op.  Finishing touch met de schrijfstiften van Dr Oetker.  Ik moet zeggen, het resultaat mocht er zijn!  Dit gaan we nog wel eens vaker doen.  Ook was er een receptenboekje met allerlei bijzondere cupcakes, gaan we ook zeker een aantal van proberen.



Opa en Oma, bedankt!

dinsdag 31 juli 2012

Drieling

Na een paar maanden katloos te zijn geweest, zijn we sinds April weer de trotse ouders en zusjes van 3 katjes.  Toen ze 4 weken oud waren, had hun moeder ze in de steek gelaten, en ze zaten in de schuur bij de buren steeds te mauwen en te piepen.  Het buurjongetje probeerde ze te voeren, maar hij gaf ze ook melk en dat is heel slecht voor jonge katjes, dan krijgen ze diarree.  Dus mochten we ze meenemen en hebben we ze ongeveer 4 weken met de hand gevoerd.  Heel fijn voer met water en een beetje cracker en dan met een lepeltje of grote injectiespuit naar binnen zien te werken.  Dat was 3 keer per dag een kliederboel natuurlijk, dus daarna nog even de poesjes "poetsen".  De meiden hebben super geholpen!  Na een paar weken konden ze ook al kleine stukjes rauwe kip eten.  Soms dachten ze dan dat dit een poezentepel was, en zaten ze dan verwoed op een stukje kip te zuigen.....

Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot 3 flinke jonge dames, ze heten Juultje, Minous en Sterre.  Ze zijn niet bang voor Sitka, en lopen zelfs over haar heen als ze op de grond ligt.  Ze houden van aandacht en worden graag geaaid en geknuffeld.  Sitka vindt het ook prachtig dat ze weer 3 poezenvriendinnetjes heeft.  Ik denk dat ze toch Knofje wel gemist heeft (zie foto).




De dames zijn nog een beetje verkouden, dus krijgen ze Echinaforce druppeltjes van Dr Vogel door hun drinkwater.  Het is bijna over gelukkig.

zaterdag 14 juli 2012

Nieuwe tuinkussens



Voor het geld van mijn verjaardag heb ik nieuwe tuinkussens gekocht, en een parasol.  Dank je, ouders en schoonouders!!  Het (antieke) tuinstel ziet er weer fris en fruitig uit.  Fijn ook dat we nu weer elke avond buiten kunnen zitten!  De parasol is behoorlijk windbestendig, omdat hij omlaag hangt.  Dat is hier ook wel nodig, want er kan ´s middags een behoorlijk briesje opsteken!  Isabel had ons ook nog verblijd met een lekkere gazpacho.  Dat is lekker met dit warme weer.

donderdag 5 juli 2012

Fiesta Las Palas

Na de misa rociera wordt de fiesta week op volle snelheid voortgezet.  Maandag is kinderdag met ´s middags springkussens en ´s avonds verkleed.  Dit is de enige avond dat we niet gaan!  Dinsdag was er een lunch voor "iedereen" in Las Palas.  We aten alleen vlees en brood eigenlijk, maar gezellig was het wel.  Ik probeerde er om 16:00 tussenuit te piepen, maar vriendin Paqui belde me meteen op en sommeerde me om onmiddelijk terug te komen.  Dat deed Heleen dus maar....  Isabel ook maar meegenomen.  Tot mijn verbazing kreeg ik op het podium een bos bloemen uitgereikt, wegens anonieme (toen niet meer dus, ha ha) hulp aan de fiesta commissie.  Wel erg attent!  Wat de hulp was: het bedrijf heeft zo´n 150 Phalaenopsis beschikbaar gesteld voor de verkoop met moederdag, dit was dus 100% winst, en ze verkochten voor € 10,-!  Verder mochten tijdens de fiestaweek de praalwagens op het bedrijfsterrein staan.

Dinsdagavond een soort cabaretachtige show door twee groepen.  Wat lastig te volgen als je achteraan met een paar andere vrouwen zit te kwekken, maar toch leuk!  Isabel en Charlotte vermaken zich elke avond in de botsautootjes.  Woensdagavond is het de avond van de "Troveros", oude(re) mannen die de dama´s toezingen.  Dit wordt geheel geimproviseerd gezongen, onder begeleiding van een (jongere) man met een gitaar.  Het gezang is zo monotoon dat het zelfs weer grappig wordt!  Isabel vond het ook errug leuk.....

Donderdag was het snikheet.  39 graden in Las Palas toen we naar het strand vertrokken.  Daar was het gelukkig maar 34 graden....  Mercedes ging ook mee.  Overigens belt ze gedurende de hele week ´s middags of we nog naar de fiesta gaan en of ze nog mee kan.  Natuurlijk kan dat, dat is gewoon gezellig!  Donderdagavond : Fiesta de Espuma!  Een groot schuimkanon zet het hele feestterrein onder het schuim, wel 2 uur lang.  Alle kinderen en jongeren vinden het geweldig en na afloop is iedereen nat en blij.  Gelukkig hadden we droge kleren en handdoek meegenomen.

Vrijdagavond is de processie van San Pedro.  Isabel mocht weer in haar mooie jurk meedoen.  Plechtig liep ze voor het beeld van San Pedro uit.  San Pedro maakte een rondje door Las Palas en werd toen weer veilig in de kerk teruggezet.  Deze avond zijn we al om 22:00 thuis en dat is ook wel eens lekker.....

Zaterdag is de klapper van de Fiesta, de optocht met groepen en praalwagens.  Heel de hoofdstraat staat dan volgepakt met mensen, die 2 keer kunnen genieten van de optocht die voorbijloopt/rijdt.  Isabel weer in een mooie jurk en kroon op een praalwagen, snoepjes gooien naar het publiek.  Hier heeft ze al lang naar uitgekeken.  Charlotte is met een groep als marsmannetjes verkleed.  Ze doen het erg leuk en gooien ook veel snoepjes.  Aansluitend is er een Teak-Wondo demonstratie waar Mercedes aan meedoet.  Daarna, botsautootjes!!!  Ik was Isabel ook nog een tijdje kwijt, en dat is vrij bijzonder op zo´n klein feestterrein.  Maar we zijn elkaar gewoon net misgelopen.  Ik werd wel een ietsiepietsie ongerust, achteraf nergens voor nodig....









Zondag nog een ingelast programmaonderdeel, net voor de voetbalfinale Spanje-Italie.  Ringsteken op motor (Carrera de cinchas).  Weer alle damas in vol ornaat in Las Palas, wachtend tot de jongelingen alle ringen hebben gestoken.  Hierna uitreiking van de Spanje-Sjaals aan de gelukkige winnaars.  Fran had het lint van Isabel en kreeg van haar de sjaal.  En eindelijk de laatste avond, moeten we nog even heen, want er is dan heel mooi vuurwerk.  In het programma staat 0:00, maar dat begint dan om 01:00.  Helaas nog even niet op tijd naar bed.  Ook was er nog prijsuitreiking van de groepen van de optocht.  Charlotte wint met haar groep marsmannetjes de 3e prijs.  Ze krijgen € 40,-

maandag 25 juni 2012

Misa Rociera (vrolijke mis)




Zondag 24 Juni zijn we weer eens bij een kerkdienst in Las Palas geweest.  Vandaag was de Misa Rociera, de mis in de kerk waarbij de dames in hun Sevillaanse jurken komen.  Dit maakt het een kleurrijk gebeuren.  Omdat Isabel natuurlijk Dama is deze week, moesten we er om 12:00 zijn.  Charlotte, Isabel en ik waren alledrie in onze mooie jurken.  Na de dienst zijn er paarden en koetsen in de hoofdstraat van Las Palas en gaat iedereen gezellig wat drinken.  Voor dames in Sevillaanse jurk is de Martini gratis, hier wordt natuurlijk graag gebruik van gemaakt!  Tot ons plezier waren ook Eric en Claudia met hun dochters aanwezig en Marcel en Trini met hun zoontje.  Voor de lunch konden we in de rij gaan staan voor gratis Paella.  Er wordt in een paella pan van 4 meter doorsnee een paella klaargemaakt voor het hele dorp.  En, nog erg lekker ook!  We hoefden gelukkig maar 10 minuutjes te wachten.  Om half 5 waren we thuis, dus net op tijd om nog een fijne siesta te doen, want ´s avonds was het weer een dansvoorstelling van Flamenco Danseressen.  Marcel bleef liever voetbal kijken, dus is Heleen met de meiden en met Mercedes (een meisje, geen auto) gegaan.  Uiteindelijk zat Heleen de voorstelling te kijken en zaten de meiden in de botsautootjes, maar goed.  Vandaag hebben we het niet zo laat gemaakt en waren we om 0:30 thuis.

Dama van de Fiesta

Isabelletje is dit jaar een van de meisjes die "dama" van de Fiesta van Las Palas gaat worden.  Vanavond was de kroning.  Dit is de eerste dag van de Fiesta van Las Palas en het is een hele happening!  Om 4 uur ´s middags zijn we eerst naar de kapper gegaan en heeft Dioni Isabels haar helemaal mooi gefohnd en gevlochten en de kroon in haar haar gedaan.  Vervolgens moesten we thuis nog heel wat uurtjes wachten voordat we in Las Palas verwacht werden.  Dat is lastig met zo´n kroon, je kan niet eens even op de bank hangen en liggen.  In de loop van de avond hebben we Isabel in de make-up gezet en in de jurk gehesen.  Het resultaat mag er echt wel zijn.  Om 22:00 uur is het eindelijk zover, we gaan naar het verzamelpunt, casa de las mujeres in Las Palas.  We zijn natuurlijk een van de eersten en voordat er eindelijk iemand met de sleutel van het gebouw kwam liep het toch al tegen elven.  Maar goed, het was lekker weer dus niemand klaagt.  Bovendien kwam de vertraging doordat Spanje moest voetballen en gelukkig hadden ze gewonnen!

Nu was het tijd voor foto´s van alle dames, 4 van Isabels leeftijd en 5 van een jaar of 17.  En al hun heren-begeleiders.  Isabels begeleider was Gines, een jongen uit haar klas, volgens Isabel is hij knap én ook nog slim.  Wat wil je nog meer.  Rond een uur of 0:00, zo´n 1,5 uur achter op de tijd in het programmaboekje, begint dan toch de kroning.  De burgemeester en de wethouder van Fiestas waren hierbij aanwezig (beide zijn dames overigens, wat hier veeeeel vaker voorkomt dan in Nederland, lekker geemancipeerd dus).  Alle damas krijgen een sjerp, die ze gedurende de hele week moeten dragen.  Verder kreeg Isabel een bos bloemen en gaf ze een kadootje aan Gines.





Na de kroning is het openingsbal van de Fiesta, alle dama´s en hun begeleiders dansen dan en het feest is geopend.  Het was nog een tijd gezellig en om half 3 waren we thuis.  De jurk en kroon hadden de botsautootjes en het springkussen overleefd, met dank aan Dioni!