maandag 1 november 2010

De Haven van Cartagena





Wonen we al 6 jaar in Murcia, hebben we nog nooit een rondvaart in de Haven van Cartagena gemaakt! Al vaak zeiden we tegen elkaar als we in de haven iets gingen drinken, dat het wel een leuk idee zou zijn om eens met die touristenboot mee te gaan. Nu is het er dan eindelijk van gekomen! De boot vertrok om 11 uur uit de haven. Helaas was het wat bewolkt en een beetje fris op zee. We voeren langs de oude pakhuizen en slavenverblijven, langs alle afweergeschutsinstallaties (wel 7 forten rondom Cartagena!!), de jachthaven, de voormalige onderzeeër bunkers, en het industriegebied. Erg interessant. Cartagena is van oudsher al een belangrijke havenstad. Al enige eeuwen voor Christus bestond het al en heette toen nog Cartago Nova. Het was (en is) een belangrijke strategische haven zowel voor oorlogsvoering als voor economische doeleinden. In de bibliotheek staat dan ook een serie dikke boeken over de geschiedenis van Cargagena. Erg interessant, maar ik heb nu even geen tijd om dit helemaal te lezen, ha ha. Na de rondvaart zijn we op de boulevard gaan lunchen, en inmiddels kon dit gewoon weer in t-shirt met korte mouwen en een zonnebril!

Halloween 2010


31 Oktober is traditiegetrouw het feest van Halloween, de dag voor Allerheiligen. Nu is Allerheiligen hier in Spanje echt een heel belangrijke feestdag, mensen kopen veel bloemen en gaan die op 1 November op de kerkhoven naar hun overleden familieleden brengen. Halloween echter begint nu net wat bekendheid te krijgen als (heidens) feest. Veel is natuurlijk door commercie gestimuleerd, maar de Spanjaarden zijn ook niet vies van een feestje, en helemaal als je je dan mag verkleden!

Dit is nu het vierde jaar dat we Halloween vieren met de meiden. Het eerste jaar gingen we met een paar lampionnen langs een paar buren, dat was al erg leuk. Het jaar daarna deden we dat over met een paar buren erbij. Vorig jaar gingen we met een aantal vriendjes en vriendinnetjes van de meiden naar Las Palas, en deden een grote ronde "truco ó trato", oftewel trick or treat. Toen zag je al wel wat kleine groepjes. MAar dit jaar kon je echt stellen dat er jaarlijks een verdubbelingseffect optreed! Er waren flink wat groepen aan de wandel, en allemaal leuk en origineel verkleed. Wel veel heksen en doodshoofden, maar ja, dat is Halloween. De naam "Halloween" is trouwens afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. Dit was bij de
Kelten ook oudejaarsavond.

Dit jaar komt Marcel alle eer toe van de schmink! Het zag er echt spectaculair uit!
Na het feestje in Las Palas gingen we (traditiegetrouw inmiddels..)naar Sally en Russell. Russell had een heerlijke Wortel-Koriander soep gemaakt en andere HAlloween hapjes. Erg gezellig.

Monnikenwerk






Op 11 Oktober landden Opa en Oma Schoonen in Alicante. Ze kwamen om mee te helpen met het werk aan het huis. Marcel had als project het terras voor het huis genomen. Natuurlijk geen straatje van 8 bij 5 met stoeptegels, maar 120 m2 Natuursteen in beton. Marcel is vol goede moed gaan leggen, en Henk heeft geopperd en later alle voegen ingewassen. Dit levert na zo´n tijd wel zere knieen en ontvelde handen op, maar de mannen zetten door! Het is na 2 weken nog niet helemaal af, maar het nadert zijn voltooiing. Nadat er gevoegd is moeten we ook nog de betonresten van de tegels halen. Dit moet met verdund zoutzuur en een schuursponsje en steekmesje, omdat de tegels nogal onregelmatig zijn. Dit werk kan je niet te lang achter elkaar doen, omdat de zoutzuuroplossing nogal sterk geurt.... Ik denk nog 1-2 weken vanaf nu en dan is het helemaal klaar. Precies op tijd, zodat Heleen met haar ouders de grind-gedeeltes in de voortuin kan afmaken. Dan is DE HELE VOORKANT KLAAR!!!

Catharien heeft de kinderkamers helemaal geverfd, in wit en blauw. Dat staat erg leuk en fris, vooral met de bruine dakbalken. Verder heeft Catharien nog vele andere klusjes en hand en spandiensten verricht. Het was weer erg gezellig, vooral ook met de spelletjes Pictionary die we met zijn zessen deden.

Op 26 Oktober keerden Opa en Oma weer terug naar het koude, natte en grijze Nederland. Bedankt voor de hulp nogmaals!