maandag 21 januari 2013

Wandelen in de Sierra Espuña


Op zondag 20 Januari 2013 hebben we met een aantal NCM-kids één van de mooiste wandelroutes in de Sierra Espuña gelopen: Vuelta al Morrón de Espuña.

Om 10.00 uur was het verzamelen op het parkeerplaats van het winkelcentrum op Camposol A. Door een aantal afmeldingen wegens zieke kinderen waren we met een klein groepje. Er waren in totaal 4 kinderen (in leeftijd variërend van 1,5 jaar, 4 jaar, 7 jaar en 12 jaar) die onder begeleiding van 5 volwassenen dit avontuur aangingen. In konvooi reden we via Totana, Aledo naar de Sierra Espuña.

Het begin van deze wandelroute ligt op een hoogte van 1.220 meter en de route loopt rondom de rotswand van de Morrón de Espuña (1.583m).



Het was een prachtige zonnige dag, maar erg koud op die hoogte, tegen het vriespunt en er stond een harde wind. Goed ingepakt met musten, handschoenen en sjaal konden we de route om 11.00 precies beginnen.

Via een geasfalteerde weg liepen we het eerste 45 minuten naar boven richting de militaire basis EVA 13 (Aera Vigilnancia Station).
Het was voor de kleine wandelaars onder ons een pittig klus om zo naar boven te lopen. Dus ergens in het zonnetje, uit de wind even een versnapering om aan te sterken. Daarna vervolgde we de route verder naar boven.

Charlotte had voor de kinderen een speurtocht uitgezet. Zo moesten ze in de Sierra Espuña klimmen en de volgende elementen zoeken: denneappel, dieren, paddestoel, bloem, spinneweb, draak en een chalk vogel gehoord. Bij iedere goed antwoord kregen ze een sticker.

Via het parkeer terrein passeerden we de poorten ‘Camino Forestal del Pedro Lopez’ waarna we een prachtig uitzicht hadden over de Morrón de Arriba, Prado Mayor y Collado Blanco.

De onverharde weg liep naar beneden naar de bekende ‘sneeuwputten’ (Pozos de la nieve , gebruikt in de 17e en 18e  Eeuw.
Er zijn vandaag de dag nog 25 pozos overgebleven en sinds 1985 behoren zij tot het nationaal historisch cultureel erfgoed. Een aantal van deze pozos worden nu gerenoveerd en onderhouden.


Dit keer lag er geen sneeuw, maar wel op sommige plekken zagen we ijs liggen!!

We vervolgende onze weg naar het hoogste punt van deze route Collado Eleuterio 1.448 meter hoogte.
Hier hadden we een prachtig uitzicht over onder andere de Sierra Espuña en Alhama de Murcia.

Hierna ging de route via het bos zigzag end naar beneden. Met ook weer prachtige uitzichten.
Onderweg kwamen nog voederplaatsen tegen van de muflons en andere dieren die in het bos leven.
Onderaan het bos kwamen we op het bospad die onder de Morrón door loopt.
Na een wandeltocht van 3 uur (!) kwamen we weer bij de auto’s uit. Onder het genot van een drankje en tapas hebben we nog nagekletst in Bar/Restaurant
‘Los Donceles’ in Las Alquerías (onderaan de Sierra Espuña).

Het was een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar!!.

Copyright Sabina Wieringa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten