vrijdag 2 september 2011

Rode Palm Kever


Een van onze Phoenix palmen zag er een beetje treurig uit. We dachten dat ie te weinig water had, het is hier al 3 maanden erg droog. Maar ineens kwam Marcel met een tor aan die hij in de boom gevonden had. Dit bleek de Rode Palm Kever te zijn. Dit is echt fataal voor de boom. Je hoort in de boom de larven knagen (zijn wel 5cm groot!!). We hebben tot nu toe 2 palmen gevonden die aangetast zijn. Die gaan we morgen omzagen en verbranden. Alle andere palmen gaan we preventief behandelen. Hopelijk raken we alleen die 2 kwijt. We hebben een hele mooie grote dadelpalm langs de weg staan, als die aangetast zou worden, we moeten er niet aan denken.... Vanmiddag hebben we al wat kevers met de hand uit de boom gevist en doodgetrapt. Morgen maar even flink de gifspuit erin! Wordt vervolgd...

Marcel is Jarig



Vandaag is Marcel jarig. HEleen heeft een dagje vrij genomen en we gaan er lekker op uit. Plan is om naar de waterval bij Bullas te gaan. We hebben al 3 maanden geen regen gehad, maar voor vandaag is er regen voorspeld. En ja hoor, om half 10 begint het te regenen. Tegen de tijd dat we in Bullas zijn regent het zo hard dat we plan B moeten gaan uitvoeren: Er is een wijnmuseum in Bullas en dat gaan we bezoeken. Dat was een aangename verassing, want dit museum is erg leuk opgezet en interessant. Ook omdat we de enige bezoekers waren, kregen we overal prive-uitleg! Ook de meiden vonden het erg interessant. Aan het eind hebben we een paar mooie flessen wijn gekocht van de denominacion de Bullas. Na het museumbezoek regende het nog steeds, maar toch zijn we nog even naar de waterval gereden. Ze hadden er een en ander veranderd en het zag er mooi uit. Helaas toch te veel regen om er even rond te lopen. Nu hadden we eigenlijk een picknick gepland, dus daar moeten we nog even een oplossing voor bedenken. We zijn naar Molino de Abajo gereden, aan de rivier Rio de Mula. Hier hebben we de auto geparkeerd en in de auto gepicknicked! Dit ging prima en was erg knus. De eerste fles wijn uit Bullas verhoogde de feestvreugde behoorlijk! Ook heeft Marcel zijn kadootjes in de auto uitgepakt, een mooie set voor op het (nog aan te schaffen) nieuwe buro in de nieuwe tuinkamer!

zaterdag 6 augustus 2011

Nino



Onze nieuwste grote vriend heet Nino. Nino is een Lusitano, een paard dus! Sinds begin Juni zijn we de trotse eigenaars. Nino is 14 jaar en van zijn voorgeschiedenis weten we niet veel. Hij heeft in ieder geval een tijdje in de bergen losgelopen. Hij is wel goed opgeleid, want met rijden is hij erg goed en gewillig. Belangrijk is dat hij superbraaf is, dus de meiden kunnen alles met hem doen. Zonder zadel, erop staan, achterstevoren zitten, van zijn kont afglijden enzovoort. Hij vindt het helemaal geweldig al die aandacht! Zoals al onze huisdieren, is ook Nino´s grootste hobby eten. Als aanvulling op het manege-dieet van bix, alfalfa en stro, brengen we 3 keer in de week sla, wortels , bleekselderij, brood enzovoort voor hem mee. Sla en bleekselderij haal ik met kratten vol op bij Langmead waar ik werk. Toch handig. Ik moet alleen nog een bakker zoeken die wat oud brood voor me bewaart!

We gaan 3 keer in de week rijden en hebben dan veel plezier. Ik ben ook supergelukkig dat ik hier in Spanje een eigen paard heb om te verzorgen en te rijden.

Ook Marcel is inmiddels begonnen met lessen op Nino. Hij krijgt les van mij en het gaat al best goed. Alleen zijn zitbeenknobbels toen telkens pijn en spierpijn heeft hij ook elke keer! Verder is Marcel gepromoveerd tot hoefsmid. Nadat we Ninos ijzers eraf hebben laten halen, besloten we zonder ijzers verder te gaan. Dit is veel beter voor de hoeven en voor de doorbloeding van zijn benen. Nu moeten we wel regelmatig zijn hoeven bijvijlen. Maar dat lukt Marcel al aardig, ik zelf moet nog een beetje meer handigheid krijgen.

Knofje



Na het tragische overlijden van poes Cindy, is haar plaatsje ingenomen door dochter Knofje. Knofje was pas 8 weken toen ze zonder mama de wereld moest gaan verkennen. Gelukkig helpen de meiden daar goed bij! Inmiddels is ze al flink gegroeid en heeft nu de status van gespierde spijker. Ze heet natuurlijk Knofje omdat ze rood haar heeft! Hobbies van Knofje zijn eten, slapen, in tenen, handen en andere lichaamsdelen bijten, overal achteraan rennen en ´s nachts heel hard voor je raam miauwen als je wilt slapen. Ze is al de grote vriendin van Sitka, al mag ze toch niet uit haar bak eten.....

Gerbera Kwekerij Los Vivancos



Sinds eind Juni 2011 bevindt zich aan de doorgaande weg in Los Vivancos, Spanje, een professionele gerberakwekerij. Totale oppervlak 3 hectare, pardon, drie planten. Geteelde soorten Judo, Halo en Kimsey. De productie in de zomermaanden is goed te noemen, alhoewel met de hogere temperaturen de bloemdiameter wel wat afneemt. Eigenares Heleen is erg tevreden met de resultaten van het geimporteerde plantmateriaal. Bloemen kunnen besteld worden via de email, maar wees snel, want op is op!

dinsdag 10 mei 2011

Moederdag


Is er al weer een jaar voorbij? Ja hoor, alweer moederdag! ´s Ochtends kreeg ik heerlijk ontbijt op bed met thee, brood, aardbeiden en natuurlijk kadootjes. Van Charlotte kreeg ik een servetten houder en van Isabel een Fotolijst. Alles zelf gemaakt op school! Ook kreeg ik een lekker geurtje van Antonio Banderas en badzoutbruisballen (leuk woord voor Scrabbel: bad-badzout-badzoutbruisbal-badzoutbruisballen). En als klap op de vuurpijl de mededeling dat we bij de wok gaan lunchen. Lekker, al die overheerlijke oosterse gerechten, van Sushi, loempias, allerlei soorten rijst, salades en heel veel wokmogelijkheden, garnalen, krab, rivierkreeft, mosselen en andere schelpen, lam, koteletten, veel verschillende groenten, te veel om op te noemen. Overgoten met een lekker wijntje. We gaan wel zeven keer of meer naar het buffet en ook de meiden vinden dit superlekker. Ook is er een grote keus aan toetjes. Hoogtepunt (niet voor mij...) is de chocoladefontijn. Ziet er geweldig uit en volgens de meiden en Marcel erg lekker. En wat kost dit? Per persoon maar €8,95 excl drank. Ik vind het spotgoedkoop.

Na thuiskomst hoefde ik natuurlijk ook niets te doen, en vleide ik me met deel 2 van Milennium in de hangmat. De hangmat hadden we al jaren, maar niets om hem aan op te hangen. Nu had Marcel een briljant idee: De trampoline was kapot, maar niet het frame, dit heeft hij omgeknutseld tot hangmatsteun! Geweldig gedaan, ook omdat nieuwe steunen al gauw € 100 kosten. Zo heeft die trampoline ook zijn geld wel weer terugverdiend. Ik hoop dat het snel weer moederdag is, ;)

Een weekend in Maart





Het is zaterdag en het is heerlijk weer. Goed weer om in de tuin te werken en om een ouderwetse cake te bakken. Mijn oma maakte cake zonder recept, dat leek me erg bijzonder maar nu ben ik er eindelijk achter gekomen dat cake maken gewoon alle ingredienten er in gelijke hoeveelheden in doen is. Het mengen moet wel in een bepaalde volgorde, anders gaat de cake niet rijzen. Eitje dus (meestal). Cake met appel is favoriet, dus die er ook ingedaan. Lekkere goudreinetten uit nederland meegenomen en die gebruikt. De meiden zijn er altijd als de kippen bij, want het lekkerste is natuurlijk het rauwe deeg aflikken van de deeghaken en uit de bak. Vind ik zelf ook ontzettend lekker. Ik moet dus altijd wat extra beslag maken!

Zondag is het natuurlijk ook lekker weer, en we gaan een strandwandeling maken in Isla Plana. Nog een rustig stukje spaanse kust. Vandaag is dit best bijzonder, want er zitten ontelbaar veel kwallen in het water! Met elke golfslag zien we ze met zijn allen drijven. Er liggen er ook duizenden op het strand. De meiden vinden het superinteressant. Sitka was ook mee, maar scheen er geen last van te hebben. Ze ging ook nog het water in waar even geen kwallen waren. Na een strandwandeling is het natuurlijk altijd lekker om even een terrasje en tapasje te pakken, quinto erbij (biertje van 0.25L), ijsje toe. Lekker relaxen.

zaterdag 5 februari 2011

Hippe Sjaal



Heerlijk, zo tussen de middag even in het zonnetje zitten met een boek. Vandaag had ik gezelschap van Charlotte die ziek is (Isabel is ook ziek, maar die lag op bed te slapen) Ze hebben allebei koorts..... Poes Cindy is er altijd als de kippen bij als je buiten bent en zo gauw je gaat zitten vindt ze altijd het beste-warmste-gezelligste plekje. Vandaag dus als hippe sjaal in mijn nek gedrapeerd.

dinsdag 1 februari 2011

Lente in Murcia

Na twee weekjes koud weer vlak voor kerst, is het in Januari toch over het algemeen erg lekker weer geweest. Veel dagen rond de middag tussen de 18 en 22 graden Celcius. ´s nachts wel redelijk fris, doordat het onbewolkt is. Je ziet overal het wintergraan opkomen en de velden kleuren groen. De eerste amandelbomen zijn alweer in bloei, en ook de veld- en bermbloemen groeien en gaan in bloei. We hebben dus na het weghalen van de kerstboom het huis weer eens een grote beurt gegeven. Ook de veranda weer opgeruimd en planten vervangen, dus hier kunnen we ´s middags al weer lekker zitten. We zijn nu ook wel eens aan het fietsen of skaten. Isabel heeft inmiddels gemerkt dat je dat toch beter met een fietshelm kan doen. Na een ritje door de heuvels, viel ze vlak bij huis zo met haar koppie op het asfalt. Een gigantische bult direct op haar voorhoofd, maar geen bloed. We dachten dus dat het wel mee viel. Ook later in de middag geen hoofdpijn of misselijkheid, dus geen hersenschudding. Alleen in de volgende paar dagen begon de bult van haar voorhoofd naar beneden te zakken, over haar neusbrug en naar haar wangen. Ook vertoonden zowel voorhoofd, ogen, neus en wangen een hele serie kleuren, van blauw naar paars naar groen naar geel. Pas na twee weken was dit weer enigszins weggetrokken. Het ergste is eigenlijk nog dat we twee helmpjes hebben hangen..... Schuld dus van de papa en mama.....

Nederlandse Supermarkt




Op een doordeweekse dag in Januari gaan we naar Benidorm om nieuwe paspoorten aan te vragen. We hoeven niet de stad Benidorm in , omdat het consulaat in La Nucia is. Het invullen van al het papierwerk gaat soepel en ook de benodigde fotos hebben we redelijk snel laten maken. We hebben dus al voor de lunch de tijd aan onszelf. Aan de dame van het consulaat vragen we of er een nederlandse snackbar en een nederlandse supermarkt in de buurt zijn. Zij geeft aan dat we het beste naar Albir kunnen rijden , daar kun je dit allebei vinden. Na wat zoekwerk met behulp van de karige spaanse bewegwijzering, komen we in Albir aan en vinden de supermarkt. Maar eerst gaan we wat eten bij de nederlandse snackbar. In principe wel redelijk, maar het vet was toch wel aan vervanging toe. De cassis maakt wel weer veel goed. Hierna hebben we wat gelopen langs de boulevard van Albir. Dit plaatsje lijkt helemaal niet op Benidorm.. Gelukkig maar, want Benidorm willen we graag snel langsrijden. We drinken nog wat op een terrasje en hebben nog een nederlands praatje met onze buren. We hebben de meiden ook op het hart gedrukt dat ze niet er zomaar vanalles uitflappen in het Nederlands, omdat hier de meeste mensen dit kunnen verstaan.

Dan gaan we naar de Nederlandse supermarkt. Wat een paradijsje! Ze hebben een hele mooie slagersafdeling (slavinken!!) en vleeswarenafdeling (filet americain!!), koekjes (nizza suikerkaakjes!!), snoep (lange jannen, hartjes, sinaasappelstaafjes, dropjes!!), potten (appelmoes en rode kool!!), en verder nog eru smeerkaas, vlokken, carvan cevitam, oosterse kruiden, mix voor dipsaus, pindasaus, beschuit en dit ging allemaal in de Peugot mee terug naar Murcia! Hier moeten we dus wel regelmatig een tripje heen plannen. Het is maar 2 uur rijden gelukkig.

Stuwmeer bij Fortuna



Zondag in Januari. We hebben zin om te gaan wandelen. Marcel wil ook wel een meer vinden waar hij kan vissen. We gaan dus op zoek naar stuwmeren, want echte meren heb je niet in Murcia! Het eerste meer bevindt zich volgens de kaart bij Alhama, Librilla. We volgen precies de weg, die ook over het meer heen zou moeten gaan. De weg was er wel, ook een verdiept gedeelte in het landschap, maar géén water!! Dus ook geen vissen helaas..... Op dus naar het volgende meer. Dit is bij Fortuna, en jawel, een zeer grote stuwdam met erachter een echt meer met water. We parkeren de auto en gaan een stukje wandelen. Sitka mocht vandaag ook mee en ze heeft het erg naar haar zin. Het gebied is best mooi, met leuke wandelpaadjes en mooie vergezichten. Het is ook erg lekker weer, zodat we in onze trui kunnen lopen en ook kunnen pìcknicken. We hebben altijd wel iets lekkers bij ons, deze keer de Caribische rozijnen-rumcake, een succesnummer van kerst. Na de wandeling gaan we naar winkelcentrum Nueva Condomina in Murcia, waar we een heerlijke turkse lunch hebben genuttigd. Turkse Pizza, gevulde wijnbladeren en pitta met kebab, weer eens wat anders dan tapas!