zondag 26 december 2010

Kerst




Kerst dit jaar met zijn vieren gevierd. Al lang vantevoren begonnen met kadootjes verzamelen, dus het lag aardig vol onder de boom. Wij kopen leuke dingen voor elkaar, dus geen kerstman verhaal. Ook de meiden doen hun best om voor papa en mama leuke dingen te maken en te kopen. Vantevoren op kerstavond hebben we lekker gegeten. Garnalen met knoflook, salade, mosselen en zelfgebakken ciabatta. Verder had Heleen een rozijnen-rumcake gebakken met veeeel rum en veeeeel sherry. Die ging erin als koek, bij groot en klein. Gelukkig een grote cake, dus daar eten we een paar dagen van! Kadootjes uitpakken duurde 2,5 uur, we nemen er graag de tijd voor en ieder kadootje wordt bewonderd. Succesnummer voor de meiden was wel de Harumika paspop, erg leuk om telkens nieuwe modellen aan te kleden en fotos van te maken. Op ons kerstlot bij "El Gordo" hadden we helaas net niks..... VOlgende keer met "El Niño" hopelijk meer succes, dit is op 6 Januari, de viering van Reyes magos (driekoningen).

Dansuitvoering



Isabel had met dansles al weer 4 maanden geoefend voor de kerstvoorstelling. De opvoering was "Cabaret" en een Flamenco (voor Isabels groep). Op de valreep moest Heleen nog bij twee winkels een netpanty halen, een oranje bloem, witte oorbellen en een zwarte stok. Dit was ongeveer 10 minuten voor het optreden! Gelukkig waren de twee winkels aan de overkant van de straat, en kan Heleen ook op naaldhakken behoorlijks snel rennen.... De dansen waren erg leuk, en we konden al zien dat Isabel goed vooruit is gegaan.

Gymkhana op de Manege



Charlotte had een eindejaars feestje op de manege, ze hadden een gymkhana georganiseerd. De fotos spreken eigenlijk voor zich. Charlotte bleef lang in de race, maar kon net niet winnen van de grotere meiden. Ook Isabel mocht meedoen, hoewel ze niet op paardrijles zit. Instructeur Kike had erg zijn best gedaan om er een leuke ochtend van te maken. Volgens goed spaans gebruik was er natuurlijk lunch georganiseerd, paella, buiten op een open vuur gemaakt.

Knikkeren



Oude kinderspelen weer terug in Spanje. Knikkeren kun je hier goed doen en wel jaarrond in de buitenlucht. Knikkers zijn in alle soorten en maten te krijgen van degelijk glaswerk. Ook mama´s oude collectie is weer in gebruik. Leuk om alle oude en favoriete modelletjes weer terug te zien! Geulen in het nieuwe terras zijn uitstekende potten, en bij eventueel slecht weer voldoen de voegen in de keukenvloer ook. Isabel spreekt van "de knikker in de holing doen", dat is waarschijnlijk van tv gestolen "hole in one".

zondag 5 december 2010

Inbrekers


3 weken geleden werden we onprettig verrast. Heleen was op reis naar Nederland en de meiden waren ´s ochtends naar school en Marcel was werken. Toen Marcel en de meiden thuis kwamen, bleek er te zijn ingebroken. Gelukkig waren het erg onprofessionele inbrekers, ze hadden weliswaar de kluis, Charlottes camera en 200 Euro meegenomen, maar verder niets. Er lagen meer cameras voor het grijpen, en Marcel´s portemonnee in een laadje in de kamer. We weten ook bijna zeker wie het geweest zijn. Er woont sinds kort een familie in Los Vivancos van zeer twijfelachtige reputatie. Het zijn zigeuners, maar dat vind ik niet onlosmakelijk daarmee verbonden. In dit geval echter veroorzaakt de familie (en met name de twee oudste zoons) veel overlast. Ze gaan bij mensen binnen en vragen voor allerlei dingen, geld, benzine, etc. Bij Marcel kwamen ze ook al een paar keer, tot hij zei dat hij daar geen zin meer in had. Twee dagen later werd er dus ingebroken.... Wel vervelend zoiets. De eigenaar van het huis wat ze huren is inmiddels een proces begonnen om ze uit het huis te krijgen, en we hebben met buurvrouw Marie-Carmen in de buurt een handtekeningenactie gehouden voor meer politie-controle. Dit is de eerste keer in zes jaar dat er zoiets in Los Vivancos gebeurt, en iedereen is er erg mee bezig. Dat is wel weer erg fijn van zo´n klein dorpje, iedereen houdt alles in de gaten! Vandaag waren we in de tuin aan het werk,kwam opa-buurman van 80 in zijn oude peugeotje langsrijden. Even later komt Charlotte naar ons toe, dat de buurman langs was geweest en had gemeld dat er twee mensen bonen aan het stelen waren in onze tuin. Dat waren we dus zelf, ha ha. Die man is ook best wel slechtzien, maar ik moet ook zeggen dat we er in onze werkkleding waarschijnlijk een beetje dubieus uitzagen!

Verjaardag




Dinsdag 23 November werd Isabel 8 jaar. Opa en Oma waren er ook, dus dat is altijd dubbel feest. Ze heeft veel mooie danskleding gekregen, dansen is immers haar sport. Verder heeft ze een mooie taart gemaakt met 8 kaarsjes. Ook waren er kadootjes en telefoontjes uit Nederland! Vrijdag zijn we met haar vriendinnen van school naar de film gegaan in Cartagena. Eerst keken we met zijn 10-en naar Gru, mi villano favorito. In het Nederlands, Despicable me. Een erg grappige film met veel special effects. Natuurlijk liep het goed af! Daarna unaniem gekozen voor eten bij de Mac Donalds. Dat werd dus 8 happy meal en nog wat andere vette waren voor Marcel en Heleen. Toen nog spelen in de ballenbak en weer met zijn allen naar huis. Een erg leuk kinderfeestje, we kregen veel positieve reacties van de vaders en moeders! Gisteren kwamen Henk Jan en Toñi ook nog langs met een leuk kadootje.

Monnikenwerk deel 2







Ja, de voortuin is klaar. Vorige week zijn Heleens ouders een weekje geweest en had Heleen een week vakantie. Genoeg tijd dus om de voortuin af te maken. Marcel had het terras al gelegd, en wat er nog moest gebeuren was het leggen van doek, een betonrand maken en grind erin. Op maandag 22 november begonnen we vol goede moed. Eerst een kanaal voor de afvoer van de wasmachine graven, en dan een ingenieus afvoer/riool systeem erin. Alsof we ervoor gestudeerd hadden (engineering needs girls.....) Toen over de hele oppervlakte antiworteldoek op maat knippen en erin leggen. Even vastleggen met stenen, voor het geval dat er wind komt. Toen kwam er een vrachtwagen met 13 ton grind, hetzelfde als we ook al in de huerto hadden liggen. Ton begon met grind rijden en Heleen maakte het doek langs de terrasranden vast met beton, met daarin weer grind. In een ochtend rijden lag het grind erin, en alles aangeharkt! Ik denk dat we 10 ton hebben gebruikt. We hadden dus wel een beetje spierpijn! Donderdagmiddag konden we al van het vernieuwde uitzicht genieten van het terras.

Ondertussen hield Jany zich natuurlijk bezig met wassen, afwassen, tafel dekken en afruimen, breien en borduren met de kinderen, etcetera.... Dat moet natuurlijk ook allemaal doorgaan!

Marcel was inmiddels aan zijn derde week als ondernemer begonnen. Begin november is hij "autonomo" geworden. Zijn eerste klus is bij Langmead, alle delen van het watergeefsysteem (2 hectare) smeren en onderdelen vervangen. Totaal zal dit 2 maanden werk zijn, en dan gaat hij kijken of hij als "algemeen klusjesman" een boterham kan verdienen!