woensdag 16 september 2009

Regen, ja


Donkere wolken pakten zich gistermiddag samen boven Los Vivancos. Een bui barst los en een gordijn van regen maakt dat Marcel niet eens meer de overkant van de straat voor ons huis kan zien. Hij moet ook nog zo snel mogelijk alle ramen en deuren dichtdoen voordat alles inregent. Het was ook zulk mooi weer dat je ook alles open hebt staan. Marcel was dus in een paar tellen tot op de draad nat. In het eerste half uur van de bui viel er 40 mm regen, dat is dus heeeel veeeel. Nog een uurtje later telde de regenmeter 50 mm. Gelukkig bleken de meeste plekken waar we weleens een lekje hadden goed gerepareerd. Een enkel druppeltje zag Marcel nog, maar met zo´n bui is dat niet verwonderlijk. Het was gelijk een goede test voor de veranda. Daar was een enkel plekje niet regendicht, waar de schroeven door het dak gaan. Maar geen probleem, het is toch een buitenruimte. Alleen aan de zijkant moeten we een regenschermpje voor het geval dat het waait. En een dorpeltje voor de deur naar binnen, zodat het niet via de vloer naar binnen loopt. In de Rambla achter ons huis stroomde een riviertje van 50cm diep op het hoogtepunt. De planten waren erg blij met de verfrissing en overal waar je nu komt zie je frisgroene bomen omdat het stof eraf is gewaaid. Over een paar dagen komen overal planten op en wordt alles weer groen. Hier is het in de zomer kaal en in de winter groen, net andersom als in Nederland!

Toen ik even na de ergste bui naar huis ging, stonden er behoorlijk wat velden onder water, en een aantal plekken stond de weg onder water. Dan maar even langzaam rijden! In Fuente Alamo stond die avond een meter water in de grote Rambla del Fraile. En dan stroomt het hard! Al het water van zo´n 15 km in de omtrek stroomt naar Fuente Alamo, dat in het laagste punt van de Campo de Cartagena ligt. Dus al het water van de bergen moet via Fuente Alamo. Misschien heet het daarom wel zo, omdat water daar altijd heenstroomde en waarschijnlijk een ondergronds reservoir wormt. Ik moet daar nog een keer iets over gaan lezen. ´s Nachts was het peil alweer gezakt tot 30cm. Wel dom van me dat ik niet even ben gaan kijken, en ik was ´s middags nog wel in Fuente Alamo voor een paar boodschappen!

Vandaag regent het ook nog af en toe, maar meer gestage regentjes, alhoewel er vananvond nog even een klein regengordijntje voorbij kwam van 2 minuten. Wel net genoeg om doornat te worden als je de was van de lijn wil halen.

Voor de spanjaarden is dit alles natuurlijk weer voer voor gesprekken. Ze houden toch al ontzettend van praten en het weer is (ook hier) een gewild onderwerp. Alleen hoor je hier vaker "wat is het warm" als "wat is het koud", ha ha.